Gatunek kawy: 100% Arabika
Pochodzenie: Honduras/ El Paraiso, Santa Barbara, Lempira, Copan i Ocotepeque.
Odmiana: Catuai, Caturra, Lempira, Ihcafe 90, Bourbon
Nuty smakowe: Czekolada, orzech, śliwka, suszone jabłko.
Obróbka: Washed
Wysokość upraw: od 1300 do 2060 metrów n.p.m.
Jakość kawy: 84,5 pkt. SCA / Specialty
Owocowa słodycz w wyśmienitej czekoladowo-orzechowej oprawie tak w skrócie można opisać Arabikę z Hondurasu.
Wyjątkowa kawa powstała z wyselekcjonowanych ziaren pochodzących od 252 drobnych farmerów objętych programem Guara Selection, który skupia się na utrzymaniu jak najwyższej jakości ziarna przy jednoczesnym dbaniu o środowisko. Rezultatem tej współpracy jest owocowo-słodka kawa z delikatnymi nutami czekolady, orzecha i dojrzałej śliwki o niskiej, winogronowej kwasowości i kremowym body.
Jest to idealna propozycja zarówno do espresso jak i kaw mlecznych.
W kawach mlecznych mocniej podbijane są nuty orzechowe, w espresso owocowe.
Najlepiej sprawdza się w przelewowych metodach parzenia.
Nasze kawy są produktem w 100% naturalnym nie aromatyzowanym. Profil smakowy podany na opakowaniu wynika z gatunku kawy oraz regionu i warunków klimatycznych, w których rośnie i dojrzewa kawowiec, a także ze sposobu obróbki kawy po zbiorze.
Kawa świeżo palona – data wypalenia na spodzie opakowania.
Aby wydobyć najlepszy smak, kawę powinno się parzyć i pić minimum 7 dni po jej wypaleniu. Najlepiej spożyć ją w pierwszych 3 miesiącach od wypalenia. Wówczas smak kawy jest aromatyczny, głęboki. Po tym czasie, niezależnie z jakiej palarni/ marki kawa pochodzi traci ona swój naturalny aromat. Kupując kawę warto zatem zwrócić uwagę na datę wypalenia.
5 gwiazdek | 0% | |
4 gwiazdki | 0% | |
3 gwiazdki | 0% | |
2 gwiazdki | 0% | |
1 gwiazdka | 0% |
Przepraszamy, żadne recenzje nie pasują do twoich aktualnych wyborów