Kamerun Mbessa AA
Gatunek kawy: 100% Arabika
Pochodzenie: Kamerun
Region: Północno-zachodni Kamerun, okolice Bamendy.
Nuty smakowe: Gorzka czekolada, nugat, orzechy, wiśnia.
Obróbka: Washed
Wysokość upraw: od 1500 do 1800 metrów n.p.m.
Jakość kawy: 82,5 pkt SCA / Speciality
Kawa Kamerun Mbessa to możliwość spróbowania dwóch najbardziej cenionych Arabik na
świecie - Java oraz Burbon. Uprawiana jest w paśmie wzgórz wulkanicznych na wysokości
1500-1800 m n.p.m., w okolicach miejscowości Oku i Mbessa. Charakterystyczne dla Afryki
małe przydomowe uprawy oraz ręczne suszenie, obróbka i sortowanie kawy podnoszą jej
jakość i doskonały smak. W smaku kawa jest słodka, aromatyczna.
Świetnie sprawdzi się w kawach czarnych jak i mlecznych.
Polecane metody parzenia: przelewy, ekspres ciśnieniowy, kawiarka.
Nasze kawy są produktem w 100% naturalnym nie aromatyzowanym. Profil smakowy podany na opakowaniu wynika z gatunku kawy oraz regionu i warunków klimatycznych, w których rośnie i dojrzewa kawowiec, a także ze sposobu obróbki kawy po zbiorze.
Kawa świeżo palona – data wypalenia na spodzie opakowania.
Aby wydobyć najlepszy smak, kawę powinno się parzyć i pić minimum 7 dni po jej wypaleniu. Najlepiej spożyć ją w pierwszych 3 miesiącach od wypalenia. Wówczas smak kawy jest aromatyczny, głęboki. Po tym czasie, niezależnie z jakiej palarni/ marki kawa pochodzi traci ona swój naturalny aromat. Kupując kawę warto zatem zwrócić uwagę na datę wypalenia.
5 gwiazdek | 0% | |
4 gwiazdki | 0% | |
3 gwiazdki | 0% | |
2 gwiazdki | 0% | |
1 gwiazdka | 0% |
Przepraszamy, żadne recenzje nie pasują do twoich aktualnych wyborów