Rwanda Kizi Rift
Gatunek kawy: 100% Arabika
Pochodzenie: Rwanda
Region: Kizi Rift w Rwandzie.
Nuty smakowe: Karmel, orzechy pecan, jagody, nuty kwiatowe.
Obróbka: Washed
Wysokość upraw: od 1500 do 2000 metrów n.p.m.
Jakość kawy: 86 pkt SCA / Speciality
Rwanda Kizi Rift uprawiana jest metodami tradycyjnymi na imponujących wysokościach ponad 2000 m n.p.m. Przekłada się to na bardzo ciekawy i harmonijnie złożony profil smakowy kawy, w którym wyraźnie zaznaczają się nuty orzechowe, owocowe i kwiatowe. Dbałość o jakość kawy dopełnia ręczny zbiór i selekcja ziaren. Kawa w filiżance urzeka aksamitnym, a jednocześnie wyrazistym aromatem i niską kwasowością.
Idealna do kaw czarnych, bądź jako baza kaw mlecznych.
Polecane metody parzenia: przelewy, ekspres ciśnieniowy, kawiarka.
Nasze kawy są produktem w 100% naturalnym nie aromatyzowanym. Profil smakowy podany na opakowaniu wynika z gatunku kawy oraz regionu i warunków klimatycznych, w których rośnie i dojrzewa kawowiec, a także ze sposobu obróbki kawy po zbiorze.
Kawa świeżo palona – data wypalenia na spodzie opakowania.
Aby wydobyć najlepszy smak, kawę powinno się parzyć i pić minimum 7 dni po jej wypaleniu. Najlepiej spożyć ją w pierwszych 3 miesiącach od wypalenia. Wówczas smak kawy jest aromatyczny, głęboki. Po tym czasie, niezależnie z jakiej palarni/ marki kawa pochodzi traci ona swój naturalny aromat. Kupując kawę warto zatem zwrócić uwagę na datę wypalenia.
5 gwiazdek | 0% | |
4 gwiazdki | 0% | |
3 gwiazdki | 0% | |
2 gwiazdki | 0% | |
1 gwiazdka | 0% |
Przepraszamy, żadne recenzje nie pasują do twoich aktualnych wyborów