Gatunek kawy: 60% Arabika / 40% Robusta
Pochodzenie: Brazylia / Indie
Region: Sul de Minas, Cerrado / Chikkamagalur, Coorg, Hassan
Nuty smakowe: Ciemna czekolada, daktyl, orzech makadamia.
Obróbka: Natural / Washed
Wysokość upraw: od 400 do 1100 metrów n.p.m.
Jakość kawy: Speciality
Royal Blend połączenie brazylijskiej Arabiki z docenianą na rynku międzynarodowym indyjską Robustą Kaapi Royale. Jakość Kaapi Royale uzyskuje się dzięki odpowiedniej produkcji, na którą wpływ mają m.in. ręcznie zbierane owoce, duża selekcja oraz ”mokra” obróbka ziarna.
W filiżance kawa jest wyrazista i aromatyczna, ale jednocześnie subtelnie gładka i łagodna. Niemal pozbawiona kwasowości i przytłaczjącej goryczki. W profilu smakowo-aromatycznym dominuje ciemna czekolada i orzechy przez które przeplatają się charakterystyczne dla Indii nuty korzenne oraz delikatna słodycz.
Royal Blend ze względu na dużą zawartość kofeiny jest doskonałą kawą przede wszystkim na poranek.
Polecane metody parzenia: ekspres ciśnieniowy, french press, kawiarka, metody tradycyjne
Nasze kawy są produktem w 100% naturalnym nie aromatyzowanym. Profil smakowy podany na opakowaniu wynika z gatunku kawy oraz regionu i warunków klimatycznych, w których rośnie i dojrzewa kawowiec, a także ze sposobu obróbki kawy po zbiorze.
Kawa świeżo palona – data wypalenia na spodzie opakowania.
Aby wydobyć najlepszy smak, kawę powinno się parzyć i pić minimum 7 dni po jej wypaleniu. Najlepiej spożyć ją w pierwszych 3 miesiącach od wypalenia. Wówczas smak kawy jest aromatyczny, głęboki. Po tym czasie, niezależnie z jakiej palarni/ marki kawa pochodzi traci ona swój naturalny aromat. Kupując kawę warto zatem zwrócić uwagę na datę wypalenia.
5 gwiazdek | 0% | |
4 gwiazdki | 0% | |
3 gwiazdki | 0% | |
2 gwiazdki | 0% | |
1 gwiazdka | 0% |
Przepraszamy, żadne recenzje nie pasują do twoich aktualnych wyborów